Tipy

I pákový kávovar si zaslouží kvalitní mletou kávu

Hrubost mletí kávových zrn ovlivňuje například hořkost. Pokud si tedy chcete připravit i v domácím prostředí vskutku lahodnou kávu, prvně byste se měli dozvědět více informací o mletí jako takovém. Hrubost totiž dokáže změnit chuť výsledné kávy.

Jestliže je ve vašem hledáčku mletá káva do pákového kávovaru, ujasněte si, jakou kávu si vlastně budete vařit. I podle toho se volí vhodná hrubost.

Turecká káva, nebo espresso?

Džezva vyžaduje velice jemné mletí, podobné mletí moučkového cukru. Turecká káva zase potřebuje strukturu kávy podobnou hladké mouce. Espresso se vaří pomocí tlaku (přibližně 9 barů), který protlačí vodu přes zhutněnou kávovou sedlinu. Vzhledem k tomu, že je doba kontaktu vody s kávou velice krátká, je vyžadováno také jemné namletí, ovšem podobné už hrubé mouce.

V případě french pressu, kdy dochází k filtraci přes sítko, je potřebná hrubá mletá káva, protože sítko zachycuje pouze větší částečky. Hrubost je podobná jako u hrubší soli.

Pokud plánujete připravovat kávu v moka konvičce, pak se neobejdete bez namleté kávy připomínající něco mezi cukrem krupicí a hrubou moukou. Zapomenout nesmíme ani na cold brew. Pro přípravu se používá voda pokojové teploty (nebo nižší) a extrakce trvá 12 až 72 hodin. Mletá kávy by měla svou konzistencí připomínat hrubozrnnou mořskou sůl.

Existuje ještě spousta dalších metod, jak se může připravovat mletá káva, a proto si vždy zjistěte o konkrétním procesu více informací.

Kde koupit mletou kávu?

Obraťte se určitě na odborného prodejce, který se zaměřuje na kávy. V nabídce e-shopu KavaMonro.cz je nejen mletá káva – do pákového kávovaru – ale i nemletá kávová zrna. Prodejce vám kávu namele na míru, takže se nemusíte obávat toho, že by káva nebyla čerstvá. Tak neváhejte a vychutnejte si výtečnou kávu.