Tipy

Ugrilovat si dokonalý steak, to je umění. Jak docílit toho, aby byl šťavnatý?

Máte chuť na opravdu dokonalý, perfektně šťavnatý steak, jaký podávají ve steak housu v Ostravě? Nemáte však cestu do této restaurace na Stodolní, a tak vám nezbývá nic jiného, než si lahodný steak připravit v pohodlí domova? V tom případě si pokládáte otázku, jak připravit steak, který bude dokonale šťavnatý a opravdu chutný. Naštěstí pro vás máme odpověď. Zeptali jsme se totiž profesionálních kuchařů, kteří nám dali jednoznačnou odpověď.

Úspěch tkví v kvalitní a vyzrálé surovině

Pokud se stále ještě dotazujete na to, jak docílit šťavnatého steaku, který se bude na jazyku jenom rozplývat, odpovědí je kvalitní a dostatečně vyzrálá surovina. Jinými slovy je tedy naprostým základem maso, které nebudete vybírat v supermarketech, kde je maso většinou k dispozici zabalené a dovezené kdoví odkud. Raději zamíříte do nejbližších řeznictví, kde vám řezník nabídne opravdu kvalitní kousky, které budou pro steak daleko vhodnější.

Při výběru správného masa na steak byste se měli zajímat o jeho vyzrálost. Minimum zrání by mělo být deset až čtrnáct dní. Obecně platí jedno pravidlo, a sice čím déle hovězí maso bude zrát za správných podmínek jak teplotních, tak vlhkostních, bude maso křehčí.

Zásadně tak nekupujte nejčerstvější maso, na které narazíte. Takové maso pak bude tuhé jako podrážka, čehož docílit opravdu nechcete.

Když chcete vsadit na jistotu

Bojíte se, že i v řeznictví šlápnete vedle? Chcete mít jistotu, že odejdete s řeznictvím s dokonalým kusem masa, z něhož uvaříte opravdu dokonalý steak? Pokud toužíte po záruce, tou je pravá svíčková. Je to záruka jak jemnosti, tak křehkosti a šťavnatosti. Bohužel se nejedná o nic levného, je to záležitost poměrně drahá.

Samozřejmě steaky jsou skvělé i z jiných částí zvířete, skvělý je třeba steak z vysokého roštěnce nebo z krku a pupku, ale pravá svíčková je opravdu záruka skvělého pochutnání.

Poslat komentář