Italské víno patří k nejoblíbenějšímu na trhu

Obsah článku:
  1. Vermentino
  2. Barbaresco
Vermentino je lehké bílé víno, které se pěstuje především na italském ostrově Sardinie. Charakteristické je lahodnou komplexní chutí podobné Sauvignonu Blanc. Další významnou vinařskou oblastí je Piemont, kde se z hroznů Nebbiolo vyrábí víno Barbaresco. Právě na tyto dva druhy se v následujících řádcích zaměříme.

Vermentino

I navzdory typickému lehkému charakteru je chuť Vermentina ve skutečnosti poměrně složitá, protože má vyšší obsah fenolů, jež přispívají k jemné hořkosti v závěru. Vermentino má živou vůni hrušek, broskví, limetek a grapefruitu s jemnými tóny citrusové kůry. Vermentino je suché a v závěru může být trochu třaskavé s hořkostí podobné chuti grapefruitových pecek. Pokud je víno zralejší, tak v závěru cítíte čerstvé mandle. Vermentino s poněkud olejovitým charakterem, slaností a fenolovou hořkostí se hodí ke středně těžkým pokrmům, jež si pohrávají s bohatými bylinami a kořením. Díky své odvážnější intenzitě můžete víno kombinovat s rybami, jako je halibut, nebo dokonce s vepřovými klobásami kořeněnými fenyklem.

Barbaresco

Barbaresco je jedno z nejlepších vín regionu Piemont v severozápadní Itálii. Historicky se víno nazývalo Nebbiolo di Barbaresco, přičemž Nebbiolo je hrozen, z něhož se vyrábí. Rakouský generál Melas tímto vínem oslavil vítězství nad Francouzi v roce 1799. Barbaresco je suché červené víno, které je poměrně tmavé granátové barvy s cihlově červenými odstíny. Čím je víno starší, tím více cihlovitou červenou barvu má. Zraje ve vinařství něco málo přes dva roky a minimální doba zrání v dubu je devět měsíců. Jak výrazný bude vliv dubu na výsledné víno, závisí na výrobci. Hrozny Nebbiolo jsou aromatické a vína Barbaresco nejsou výjimkou. Jestliže si chcete zakoupit kvalitní italské víno, podívejte se do pestré nabídky e-shopu Vinodoc.cz.

Publikováno: 26. 09. 2022

Kategorie: Tipy

Autor: Milena Novotná