Tipy

Jak správně nalít pivo? Chybují i skalní pivaři

Česko je národem pivařů a s ohledem na průměrnou roční spotřebu nepředpokládáme, že zrovna vy patříte ke světlým výjimkám. Ale jestlipak umíte nápoj číslo jedna nalít tak, aby byly zachovány všechny původní vlastnosti?

Když se Čech vypraví do hospody, úzkostlivě sleduje vrchního, jestli pivo řádně servíruje. Ale těžko říct, jak by to dopadlo, kdyby si měli všichni konzumenti nalívat sami. Opravdu nestačí otevřít lahev a nalít ji do sklenky. Také pivo si zaslouží náležitou péči, jinak se nemusí dostavit onen typický říz, chuť a vůně.

A teď si představte, že si pořídíte domácí pivovar, uvaříte vynikající pivo, ale nedokážete ho správně nalít. Zbytečně se připravíte o jedinečný zážitek… Přitom stačí, když začnete dodržovat několik základních pravidel.

Chcete-li si konzumaci piva užít plnými doušky, pozvedněte ji na rituál. A než se pustíte do servírování, pořádně vypláchněte sklenici ledovou vodou. Umocní chuť piva!

Dbejte na správnou teplotu. V případě ležáku je optimálních cca 7°C, ale v praxi se samozřejmě může lišit podle druhu nápoje. Například svrchně kvašená piva se servíruje o teplotě kolem 10-12 °C, protože dá lépe vyniknout aromatickým látkám v nich obsažených.

Neméně důležité je i samotné skladování. Najděte pivu suché a chladné místo, kde na něj nebude svítit slunce. Ovšem pozor na příliš nízkou teplotu skladování – ta pivu rozhodně neprospívá.

Co se týče nalévání, zprvu nápoj rozpěňte o dno sklenice. Až se vytvoří tzv. základní pěna, můžete pokračovat litím jemně po skle (pivo by mělo téct po straně sklenice). Díky tomu se základní pěna dostane nahoru a pivo bude mít říz.

Pivo by se mělo nalévat nejvýše nadvakrát. Čím déle ho budete nalévat, tím více zvětrá a nebude chutnat čerstvě.

A pozor – necháte-li pivo na stole déle než hodinu, raději ho vylijte. Nebudete přece konzumovat nápoj, který ztratil typickou vůni a chuť.

Poslat komentář