Tipy

Lihovina nemá s ovocným destilátem nic společného. Většina lidí to ale neví

Praha 1.10.2019 – Švestka nebo slivovice? Zatímco v prvním případě jde o ochucený konzumní líh, v tom druhém skrývá láhev kvalitní mok, který v sobě nese paměť léta, krajiny a šťavnatého ovoce, vyzrálého na slunečných stráních. Rozdíl v chuti, vůni i zážitku je podle Tomáše Nováka z frenštátské destilérky FLERET obrovský. Tomu ale odpovídá i rozdíl v ceně.

„Naše letitá zkušenost ukazuje, že lidé nečtou správně etikety na alkoholických nápojích. Nevědí, že pokud nápoj nenese označení např. slivovice nebo meruňkovice, tedy končící na „-vice“, nejde o čistý ovocný destilát, ale pouze o líh s příchutí. Tedy nápoj na hony vzdálený kvalitnímu pití,“ říká Tomáš Novák z destilérky FLERET, kde odpovídá mj. za inovace a obchod, a dodává: „Přitom první palírny ovocných destilátů vznikly na Moravě už v 15. století. Jen málo lidí má ale představu o tom, jak vzniká kvalitní ovocný destilát. Že na litr kvalitního 50% destilátu potřebujete 7 až 10 kg prvotřídních švestek, které musíte připravit, nechat alespoň šest týdnů za přesně daných podmínek kvasit a následně nejméně třikrát destilovat. A ideálně nechat destilát zrát aspoň další dva roky. A to něco stojí. Cena půllitrové lahve kvalitní slivovice FLERET 1850 tak začíná na 500 Kč. Je to velký rozdíl například oproti whisky. Zdrojová surovina, její skladování i výroba je mnohem náročnější a dražší než u obilí.“

Kořeny frenštátské destilérky sahají do hluboké historie, konkrétně do roku 1850, kdy frenštátský rodák, pan Jakub C. Kohn, dostal nápad. Dát trvalejší podobu tomu, co nabízí místní kraj ve svém nejštědřejším období – v létě: ovoci a bylinkám. V roce 1850 tak založil rodinnou firmu s názvem „Velkopalírna borovičky, slivovice a lisování ovocných šťáv“. Pan Kohn byl neúnavný hledač dokonalosti. Stále zkoušel, aby dospěl k těm nejlepším recepturám, bylinkám, odrůdám, poměru vypeckovaného a nevypeckovaného ovoce. Firma měla skvělý zvuk a respekt zákazníků, a pan Kohn brzy rozvážel své destiláty a likéry po celé Moravě a Slezsku i Čechách. Firma přešla z otce na syna Felixe a v rukách Kohnových zůstala až do roku 1943.

Pak se na dlouhých 50 let odmlčela. Ale život chtěl, aby to bylo jinak. V roce 1991 obnovuje po dohodě s vnučkou pana Kohna destilérka svůj chod pod jménem FLERET. A jednoho dne u dveří zazvoní pán s koženou brašnou. Byl to pan Baran, poslední žijící míchač od pana Kohna a jeho brašna byla plná pokladů: lahví, starých receptur, etiket. Podařilo se tak navázat na tradiční výrobu ovocných destilátů a likérů. V destilérce vznikaly i nové nápoje z rýže, whisky, vodka.

Nové tisíciletí přineslo nové výzvy: lidé začali vyhledávat stále kvalitnější nápoje a zajímavé novinky. Destilérka se proměňuje, modernizuje, inovuje. Dnes je FLERET domovem prémiových a super-prémiových ovocných destilátů. Nesou v sobě to nejlepší z léty ověřených, pečlivě vybraných odrůd sluncem políbeného ovoce, bylin a čisté beskydské vody z vrchu Šance. A ještě jedné ingredience: lásky a invence lidí, kteří pro likérku žijí a dýchají. „Držíme spolu, fluktuace je tu neznámým pojmem. Firma si stále uchovává svůj původní, téměř rodinný ráz. Najdete tady vedle sebe „tvůrce požitků“, který vymýšlí novinky, lihovarníka odpovídajícího za výrobu a zkušené destilatéry a palírníky, kteří předávají své zkušenosti dál mladým kolegům,“ doplňuje Tomáš Novák.

Receptury, které vybrousil čas, zůstávají, aby přinášely potěšení dalším generacím při nejrůznějších příležitostech. Tak se podařilo navázat na dávný nápoj valašských pastýřů ovcí a horalů – destilát ze švestek nebo hrušek s infuzí kávy a čaje, který se prodává pod značkou Beskyd 1129. Vznikají ale i novinky, které tradici pozdvihují do nových výšin. Jako třeba emblematická kolekce výjimečných ovocných destilátů s názvem 1850 s minimálně dvouletým zráním. Vrcholem mnohaletého úsilí a snahy o dokonalost je limitovaná edice exkluzivních dlouho zrajících ovocných destilátů s vlastními tajemstvími v několika stovkách kusů. O tom, že jsou frenštátské destiláty skutečnou špičkou ve světě požitků, svědčí četná ocenění na prestižních soutěžích na třech kontinentech.

www.fleret.cz

O společnosti

Kořeny destilérky FLERET z Frenštátu pod Radhoštěm sahají do poloviny 19. století, kdy Jakub C. Kohn založil rodinnou firmu s názvem „Velkopalírna borovičky, slivovice a lisování ovocných šťáv“. Ta zůstala v rukou Kohnových téměř 100 let a postupně se vyprofilovala jako výrobce kvalitních ovocných destilátů a likérů. Dnes je FLERET domovem především prémiových a super-prémiových 100% přírodních ovocných destilátů, oslovujících široké spektrum zákazníků: od mladších spotřebitelů, kteří vyhledávají koktejly a speciality, až po náročnou klientelu oceňující emblematickou řadu 1850 a limitované kolekce s dlouhou dobou zrání.

Poslat komentář