Historie medoviny je stejně zajímavá, jako její chuť

Pokud ji máte po ruce, nalijte si sklenici medoviny a připravte se na krátkou cestu časem do dob, kdy byl tento zlatavý elixír oslavován jako nápoj bohů a králů. Medovina, známá také jako medové víno, není jen obyčejný alkoholický nápoj. Je to kus tekuté historie a opojný příběh o lidské vynalézavosti a lásky k sladkým darům přírody. Na rozličných lidových slavnostech medovina nemůže chybět.

Kdo medovinu vyrobil jako první?

Na rozdíl od vína a piva, jejichž historie se prolíná s rozvojem zemědělství, se medovina zrodila už v dobách lovců a sběračů. Lidé sice tehdy neměli základní včelařské potřeby, ale přesto dokázali získat med, tedy první sladidlo dostupné lidstvu. Ten se následně spojil s vodou a divokým kvasnicemi a dal vzniknout opojnému nápoji, který zahříval v chladných nocích a zároveň dokázal rozproudit zábavu u ohňů.

Archeologické nálezy z Evropy i Asie dokládají výrobu medoviny již v 7. tisíciletí před naším letopočtem. Staroegyptské hieroglyfy zobrazují včelaře sbírající med a papyry popisují recepty na medové nápoje. V antickém Řecku a Římě sice medovina konkurovala vínu, ale barbaři z ní byli nadšení. Ve středověku se medovina stala symbolem hojnosti a oslav. Pila se na svatbách, hostinách i korunovačních ceremoniích.

Nebyla jediná, existovaly různé varianty

Tradice výroby medoviny se s časem měnila a vylepšovala. Používaly se různé druhy medu, byliny a koření, čímž vznikala široká paleta chutí a vůní. Medovina zrála v dřevěných sudech, nasávala aroma dubu, třešně nebo akátu a získávala komplexní charakter.

Výroba medoviny upadla v zapomnění s nástupem levnějších a dostupnějších alkoholických nápojů. Dnes se však zažívá renesanci. Malé pivovary a vinařství znovu objevují kouzlo medoviny a experimentují s novými příchutěmi a výrobními postupy.

Ochutnat medovinu dnes není jen o cestování do historie, ale především gurmánský zážitek. Od sladkých a ovocných variant po suché a kořeněné, tento nápoj nabízí pestrou škálu chutí, které uspokojí i ty milovníky alkoholu. Ať už si ji vychutnáte chlazenou nebo o pokojové teplotě, zaručeně pohladí vaše smysly a probudí ve vás vzpomínky na časy, kdy bohové pili z zlatých pohárů naplněných tekutým zlatem.

Takže na co ještě čekáte? Zvedněte sklenku medoviny a připijte na staré i nové časy, na sladké dary přírody a na lidskou vynalézavost, která nám dala tento lahodný elixír.

Publikováno: 20. 05. 2024

Kategorie: Tipy

Autor: Milena Novotná