Pinot noir: Červené víno z Burgundska uchvacuje svět
Pinot noir, klenot francouzského Burgundska a Champagne, si získal srdce milovníků vína po celém světě. Jeho elegantní chuť, lehké tělo a fascinující komplexnost z něj dělají odrůdu, která nikdy neomrzí. Ačkoliv se jedná o jednu z nejprestižnějších a nejdražších odrůd, Pinot noir si může vychutnat každý, ať už na oslavě, romantické večeři nebo jen tak pro potěšení.
Náročná kráska z Burgundska
Pinot noir se pěstuje na necelých 112 000 hektarech vinic, což z něj dělá poměrně "nepopulární" odrůdu. Není to ale kvůli nezájmu vinařů, ale spíše kvůli jeho náročnosti na pěstování. Pinot noir vyžaduje specifické mikroklima a terroir, a proto se mu daří jen v určitých oblastech. Ne nadarmo se o něm říká, že je to "vinařská výzva".
Světlá elegance s bohatou chutí
Vína z Pinot noir se vyznačují světlou rubínovou až cihlovou barvou, která je dána nízkým obsahem barviv ve slupkách bobulí. Jsou téměř vždy suchá a v ústech působí lehčím dojmem. Mají osvěžující kyselinku a jemné třísloviny. Ve vůni a chuti se snoubí tóny jahod, malin, třešní, květů růže a fialek. Někdy se objevuje i koření, káva, lesní porost, kůže nebo houby.
Jak si Pinot noir vychutnat
Pinot noir je ideální k lehčím jídlům, jako jsou saláty, těstoviny s rajčatovou omáčkou, kuřecí maso nebo ryby. Skvěle se hodí i k sýrům, uzeninám a paštikám. Víno by mělo mít teplotu okolo 16-18 °C. Pro dosažení nejlepšího aroma a chuti doporučujeme víno dekantovat.
Tipy na závěr:
- Pokud chcete ochutnat špičková vína z Pinot noir, zamiřte do Burgundska, Champagne, Nového Zélandu nebo do amerického Oregonu.
- Začněte s lehčími a mladšími víny a postupně se propracujte k těm komplexnějším a starším.
- Nebojte se experimentovat a zkoušet různé kombinace s jídlem.
Pinot noir je fascinující odrůda, která nabízí širokou škálu chutí a vůní. S trochou péče a znalostí si ho může vychutnat každý a objevovat jeho nekonečné kouzlo. Objednat si ho můžete v e-shopu okvino.cz, kde najdete i další plná červená vína či jiné skvělé moky.
Publikováno: 23. 02. 2024
Kategorie: Tipy a rady