Pinot noir: Červené víno z Burgundska uchvacuje svět

Pinot noir, klenot francouzského Burgundska a Champagne, si získal srdce milovníků vína po celém světě. Jeho elegantní chuť, lehké tělo a fascinující komplexnost z něj dělají odrůdu, která nikdy neomrzí. Ačkoliv se jedná o jednu z nejprestižnějších a nejdražších odrůd, Pinot noir si může vychutnat každý, ať už na oslavě, romantické večeři nebo jen tak pro potěšení.

Náročná kráska z Burgundska

Pinot noir se pěstuje na necelých 112 000 hektarech vinic, což z něj dělá poměrně "nepopulární" odrůdu. Není to ale kvůli nezájmu vinařů, ale spíše kvůli jeho náročnosti na pěstování. Pinot noir vyžaduje specifické mikroklima a terroir, a proto se mu daří jen v určitých oblastech. Ne nadarmo se o něm říká, že je to "vinařská výzva".

Světlá elegance s bohatou chutí

Vína z Pinot noir se vyznačují světlou rubínovou až cihlovou barvou, která je dána nízkým obsahem barviv ve slupkách bobulí. Jsou téměř vždy suchá a v ústech působí lehčím dojmem. Mají osvěžující kyselinku a jemné třísloviny. Ve vůni a chuti se snoubí tóny jahod, malin, třešní, květů růže a fialek. Někdy se objevuje i koření, káva, lesní porost, kůže nebo houby.

Jak si Pinot noir vychutnat

Pinot noir je ideální k lehčím jídlům, jako jsou saláty, těstoviny s rajčatovou omáčkou, kuřecí maso nebo ryby. Skvěle se hodí i k sýrům, uzeninám a paštikám. Víno by mělo mít teplotu okolo 16-18 °C. Pro dosažení nejlepšího aroma a chuti doporučujeme víno dekantovat.

Tipy na závěr:

  • Pokud chcete ochutnat špičková vína z Pinot noir, zamiřte do Burgundska, Champagne, Nového Zélandu nebo do amerického Oregonu.
  • Začněte s lehčími a mladšími víny a postupně se propracujte k těm komplexnějším a starším.
  • Nebojte se experimentovat a zkoušet různé kombinace s jídlem.

Pinot noir je fascinující odrůda, která nabízí širokou škálu chutí a vůní. S trochou péče a znalostí si ho může vychutnat každý a objevovat jeho nekonečné kouzlo. Objednat si ho můžete v e-shopu okvino.cz, kde najdete i další plná červená vína či jiné skvělé moky.

Publikováno: 23. 02. 2024

Kategorie: Tipy

Autor: Jakub Skalický